Zouden de rebellen De korf verslaan?

Pfoeee! Er gebeurt zoveel in dit boek dat het moeilijk is er een tekst over te schrijven. Maar ik ga het natuurlijk toch doen, want deze wil ik jullie niet onthouden! Here I go! 💪🏼

"'We hebben meerdere pandemieën meegemaakt op onze planeet en onze ervaringen met virussen zijn niet heel positief. Mensen letten niet goed op en als we een virus dragen lijken we ons als nog grotere randdebielen te gedragen dan we al zijn.'
'Wat hebben jullie gedaan, Noah?'
Noah zuchtte en zei: 'De wereld was vergaan. Alleen het stuk onder de Koepel was nog over. We wilden niet dat dit virus als een haard door heel Nederland zou gaan branden.'
'Wat hebben jullie gedaan, Noah?' herhaalde Hazel ontdaan."

Oke, stel: corona is nóg meer uit de hand gelopen, maar dan zit het vooral in Rotterdam en omstreken, en stel: de regering reageert daar radicaal op door ons (of jullie: ik woon niet in Rdam😝) af te sluiten van de rest van de wereld door een koepel over het gebied te plaatsen waar niemand uit kan..! Daar begint het verhaal van 'De korf'. Let op: begint. Het is niet echt waarover het verhaal gaat, maar meer een wat voorafging, de oorzaak van alles wat er wel gebeurt in het verhaal...

Een aantal aspecten van het boek is heel herkenbaar. Zo begint alle ellende dus met een pandemie. Sommige mensen vinden dat onze vrijheden daardoor erg beperkt worden, maar dat had dus nog véél erger gekund! Na de komst van de koepel (als gevolg van de pandemie, maar dat weet je als lezer dan nog niet), gaan we ineens tien jaar vooruit. Dan volgen we Zilver die een feestje geeft, maar dat is nogal spannend, want eigenlijk geldt er in de nieuwe samenleving een groepsverbod! Ook moet men zuinig zijn met stroom en handhaaft de politie streng.

Natuurlijk vond ik het leven met coronamaatregelen ook wel saai, maar ik heb wel ontdekt dat we in Nederland eigenlijk niets te klagen hebben! In omliggende landen zijn er minder besmettingen, maar meer maatregelen. Het is zó'n gek idee dat 'groene' landen nog een mondkapjesplicht hebben en wij het nergens meer dragen en überhaupt amper nog iets merken van corona 🤷🏻‍♀️ Ik denk ook dat we (hopelijk alle landen) alle beperkingen weer loslaten zodra corona voorbij is, maar in dit boek zijn de nieuwe regels dus de nieuwe norm geworden en gelden die tien jaar later nog!

Nu we de situatie, Zilver en enkele andere personages enigszins hebben leren kennen, maken we nog een tijdsprong en kunnen we weer opnieuw beginnen. Zilver wordt door en tijdsportaal gezogen, de toekomst in: vijf jaar verder. De situatie is dan honderd keer erger, er woedt zelfs een burgeroorlog. De rebellen zijn vooral jongeren, waaronder Zilvers vrienden uit de toekomst. Algauw voelt Zilver zich er ook thuis, ook al zal hij toch weer terug moeten naar zijn eigen tijd.

"'De jongen komt uit het verleden,' zei Philip.
'Hoe bedoel je uit het verleden?' vroeg de vrouw in het rode jurkje.
'Een tijdreiziger,' antwoordde Philip kalm alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.
Een andere man stond puffend op en draaide zich weg van de tafel terwijl hij beledigd riep: 'Gelul! We zijn niet goedgelovig, Philip. Een tijdreiziger. Alsjeblieft zeg.'
'Ik weet hoe het klinkt, maar het is echt waar. Hazel kent de jongen uit zijn verleden.'"

Als je de achterflap leest, lijken het tijdreizen en de vraag of Zilver de toekomst kan verbeteren de hoofdrol te spelen, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. In plaats daarvan gaat het vooral om het ontdekken hoe die toekomst er eigenlijk uitziet en om de vraag of Zilver nog wel terug kan naar zijn eigen tijd. Waarom het tijdreizen zo lastig is en hij niet zomaar weer terug kan, wordt wel uitgelegd, maar met vrij moeilijke termen. Of nou ja, misschien heb je van het vlindereffect wel eens gehoord van de beroemde film The Butterfly Effect (hoewel ik hem zelf nooit heb gezien😅). De meeste andere bezwaren tegen het tijdreizen moet je denk ik even googelen. Ook als je dat niet doet, zul je de grote lijnen van 'De korf' wel begrijpen, maar wat mij betreft voegt de extra info juist wel echt iets toe aan het verhaal.

In de toekomst spelen dezelfde personages een heel andere rol en Zilver heeft een andere band met hen. Dat kan best lastig zijn voor de lezer. Niet alleen hebben personages met dezelfde naam dus verschillende karakters, ook is het soms zoeken welk personage je op dat moment volgt. Dat komt door het personale perspectief waarbij de hoofdpersoon niet wordt aangesproken met 'ik', maar met 'hij', 'zij' of zijn naam. En er zijn nogal veel personages. Iets na de helft van het boek komt er zelfs nog een nieuw personage bij! Soms wordt het zo verteld dat je het idee hebt dat je een film kijkt en je van alles tegelijk ziet gebeuren. En er gebeurt nogal veel! 😲 Dankzij dit vertelperspectief en de vele personages kan de schrijver het verhaal van verschillende kanten laten zien en ervoor zorgen dat wij als lezer meer weten dan de personages, wat het extra spannend maakt.

Zoals je misschien al doorhad, wordt het verhaal niet chronologisch verteld. Niet alleen zijn er enkele enorme tijdsprongen, ook zijn er bij enkele personages belangrijke flashbacks. Hoewel het verhaal voor mij begrijpelijk bleef, zou ik het lastig vinden een goeie tijdlijn te maken van alle gebeurtenissen. Boven de flashback staat wel benoemd wanneer het zich afspeelt.

Af en toe dacht ik tijdens het lezen te snappen waar het verhaal heen ging en dat bleek uiteindelijk heel anders te zijn! Natuurlijk alleen maar leuk dat het absoluut niet voorspelbaar is! Het énige minpuntje: met een aantal van zulke gedachtegangen gebeurde niets meer 😔 Soms vroeg ik me af waarom iets zo was of hoe het kon dat...? Nou stel ik mezelf vaker zulke vragen als ik een boek lees, maar bij 'De korf' bleef een aantal vragen helaas onbeantwoord. Wie weet wil de schrijver dat we zelf over zulke dingen nadenken, maar ik hoop eigenlijk dat hij deze verhaallijnen in een eventueel vervolg alsnog afrondt 🙃

Je begrijpt inmiddels dat dit boek best een uitdaging kan zijn. Ik denk alleen dat veel lezers dat wel over zullen hebben voor een verhaal vol actie en geweld dat soms wel erg levendig wordt beschreven 🔪🤺

"'TWEELING,' riep Ferdinand terwijl hij nog een man in pak neerschoot die voor hem op de grond lag.
Een van de jongens stak zijn hoofd uit een kamer. Zijn gezicht zit onder het bloed van vreemden. Hij keek naar Ferdinand en vervolgens naar de andere deuren, op zoek naar zijn broer. Uit een kamer klonk een korte, maar gruwelijke gil. Daarna klonk er een heel harde kraak, alsof iemand een walnoot met een steen doormidden brak. De andere broer stapte uit de kamer en keek naar Ferdinand. In zijn hand hield hij de arm van de vrouw die hij net had vermoord. Hij was perfect afgebroken bij de schouder. De rest van het lichaam lag nog binnen."

Schrijver Ahmet windt er geen doekjes om! Op basis van de schrijfstijl zou ik denken dat 'ie een Rotterdammert is. En dat zou goed kunnen gezien de ruimte van het verhaal: het speelt zich af in Rotterdam! Onder andere het Kralingse Bos en de Koopgoot worden in het boek genoemd. Slim gedaan van de schrijver: wedden dat jij tijdens het shoppen nog eens terugdenkt aan dit boek? 😉


Gelezen: november 2020
Geschikt voor: 14+

Je kunt dit boek niet lezen via de Online Bibliotheek, maar wel lenen van de Bibliotheek Rotterdam, zelf kopen óf op school lezen! Er zijn tien van deze boeken aanwezig op het Laurens 😃 in de lokalen Nederlands, of wie weet verplaatsen ze nog naar de toekomstige boekenhoek in de mediatheek.

Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Ja, in klas 3 (en 4??🤔🤭)

Leesniveau: 4
Leeswijzer:

Boekentips:
- Als het genre je wel aanspreekt, maar dit boek je nog even een te grote uitdaging lijkt: Overstroomd is een makkelijkere, maar ook fan-tas-tische dystopie van Nederlandse bodem.
- 'De hongerspelen' kennen jullie natuurlijk wel! Dat is ook een dystopie. 'De korf' doet er af en toe sterk aan denken.

Tv-tips:
- In de serie 'Under the dome' van Stephen King zitten de bewoners van een stadje ook vast onder een koepel. In tegenstelling tot 'De korf' draait deze serie echt vooral om de vraag waar de koepel vandaan komt en hoe ze eruit komen.

- De serie 'The 100' is jullie vast al bekend 😜 Wat mij betreft gaat die vooral over het dilemma of je een enkeling moet redden of moet kiezen voor de meerderheid. Ook in dit boek kom je een aantal situaties tegen die je laten nadenken over goed en slecht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀