Stormbreaker / Bolbliksem - Anthony Horowitz

Wat zijn dood had veroorzaakt was overduidelijk, zelfs voor iemand die zoiets nog nooit had gezien. Een kogelregen had de wagen getroffen aan de bestuurderskant, had de voorband stukgeschoten, de voorruit en de zijraampjes verbrijzeld en had de portieren doorzeefd. Alex streek met zijn vingers over de kogelgaten. Het metaal voelde koud aan. Hij deed het portier open en keek naar binnen. De voorstoelen, met grijs leer bekleed, lagen vol glasscherven en donkerbruine vlekken. Hij zag het helemaal voor zich. De vlam van het machinepistool, de kogels die in de auto sloegen. Ian Rider die opschokte achter het
stuur…
Maar waarom? Waarom zou je een manager van een bank doodschieten? En waarom was de moord in de doofpot gestopt? Het was de politie die het was komen zeggen, dus die moest er ook mee te maken hebben. Hadden ze willens en wetens gelogen? Hij kon het nergens mee rijmen.

Niet veel later komt Alex erachter waarom: zijn oom was een geheim agent! Dat klinkt veel leuker dan het is, en hij was er dus ook helemaal niet blij mee. Had zijn oom, degene die Alex had opgevoed, hem zijn hele leven voorgelogen? En doordat hij geheim agent was, is hij nu dood? Alsof dat nog niet erg genoeg is, willen zijn werkgevers dat Alex nu geheim agent wordt en de missie van zijn oom afmaakt… Alex wil de missie eigenlijk niet afmaken, maar ze chanteren hem. Alex begint aan een spannend avontuur. Je merkt wel dat het boek al wat ouder is (2006). Het gaat namelijk over een conputer die toen nog niet bestond en heel bijzonder was, maar inmiddels bestaat hij in het echt: iets als Xbox Kinect of VR.

Het verhaal is heel goed geschreven. Er gebeuren allerlei onverwachte dingen en spannende situaties, waar Alex zich steeds weer uit weet te redden. Het boek heeft ook een heel sterk einde. Het verhaal wordt goed afgesloten, maar zo, dat er toch nog een vervolg op kan komen. Een vervolg komt er namelijk ook: de boekenserie over Alex Rider bestaat inmiddels al uit tien delen! De andere delen bevatten vergelijkbare verhalen, maar steeds een andere missie voor Alex. Hij wordt natuurlijk ook ouder en halverwege de serie ontwikkelt zich een liefdesverhaal. De verhalen zijn dus wel vrij realistisch.
Voor de schrijver was dit een nieuw concept, want hij schreef meestal fantasyverhalen, maar blijkbaar heeft het goed uitgepakt!


Gelezen: 2008(?) en in 2012 opnieuw voor het studievak 'jeugdliteratuur'.

Op mijn vijftiende kocht ik wel eens dvd's bij de Videoland (toen nog een zaak om films te huren of kopen i.p.v. een streamingsdienst). Daar zag ik een dvd met een van mijn favoriete acteurs: Alex Pettyfer. De film vond ik fan-tas-tisch. Toen hij een boekverfilming bleek te zijn, heb ik uiteraard de boeken ook gelezen. Het is een boekenserie van inmiddels tien boeken. Ik heb er zeven van gelezen. Helaas is alleen het eerste deel maar verfilmd. Ik vond de delen erna ook supergoed. Jammer dat er niet meer verfilmd zijn dus.
Jullie vinden de film vast ook wel leuk, maar je merkt wel dat hij alweer 14 jaar oud is, want inmiddels zijn de special effects van nieuwe films een stuk realistischer geworden.


Sinds juni 2020 is er ook een nieuwe tv-serie gebaseerd op deze boekenserie! De serie is van Amazon Prime, maar is helaas alleen nog maar in Engeland beschikbaar.

Geschikt voor: 12+ maar dus ook zeker leuk als je al wat ouder bent dan dat!
Mag je dit lezen voor Nederlands? Helaas niet, want het is van een Britse schrijver. Je kunt het wel voor Engels lezen 😉

Leeswijzer:







Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀