In transit - Margaretha van Andel

Hoe zou het leven er over 250 jaar uitzien? Margaretha van Andel doet een interessante gok!
Iets positiefs: er wordt niet meer gediscrimineerd op huidskleur. Dat wil alleen niet zeggen dat discriminatie niet meer voorkomt, het gebeurt alleen op basis van andere dingen. Zoals intelligentie. Kun je het je voorstellen?
In dit boek is er een nieuw mensenras: de homo aeturnus. Dat betekent 'de alleswetende mens'. Na de middelbare school heb je een bezinningsjaar en daarna ga je in transit: dan worden je hernsens gekoppeld aan die van collega's. De meeste banen zijn ook gericht op het maken van nog betere mensen. Maken, ja. De humanen worden niet geboren, maar gemaakt in een laboratorium.

De hoofdpersonen heten Levya C-35 en Rheyn B-71. Aan het begin zeggen die cijfers je nog niet zoveel. Ik las ook steeds alleen Levya en Rheyn, of er nou wel of geen code bij stond. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer duidelijkheid je hierover krijgt. Eerst dacht ik dat het te maken had met je stand of 'categorie', net als in Divergent (die kennen jullie vast wel, toch?). Later blijkt dat het iets vertelt over je DNA. Wat ook aan Divergent doet denken, is dat de nieuwe mensen, de humanen, zoals ze zichzelf noemen, over het algemeen niet buiten hun stad komen en er zijn ook gebieden waar ze niet mógen komen.

Maar Levya is zo nieuwsgierig dat hij tijdens zijn tussenjaar op reis gaat naar zo'n verboden gebied: een reservaat waar de grauwers wonen. Hij kent de grauwers alleen als apen uit de dierentuin, maar hij heeft op school gehoord dat de grauwers afstammen van de homo sapiens. Dat zijn dus ook mensen geweest!
In werkelijkheid stammen grauwers niet alleen af van homo sapiens; ze zíjn homo sapiens - mensen zoals wij. 

Naast de humanen Rheyn en Levya volgen we ook de grauwer Aag. Aag is een meisje dat bij haar oma woont in het 'reservaat'. Hoewel haar oma vroeger ook is opgepakt door de gieren (hun naam voor de humanen) en gebruikt is als proefdier, zijn humanen volgens haar oma ook gewoon mensen en zijn ze niet allemaal slecht. Daar snapt Aag niks van. Ze gaat soms naar een verzetsbijeenkomst, maar ze vindt eigenlijk dat er maar weinig gebeurt vanuit het verzet. Eén keer per jaar komen de gieren namelijk jagen op de grauwers en dat moet maar eens afgelopen zijn!

Ze ziet Levya en neemt hem mee om hem te verzorgen, maar daar heeft ze algauw spijt van. Eigenlijk heeft Aag een hekel aan de gieren! Maar als Aags oma en alle andere grauwers ineens verdwenen zijn, zijn ze op elkaar aangewezen. Met elkaar gaan ze weer terug naar Uter, de stad van de humanen. Aag hoopt haar oma daar terug te vinden.
Ze ontdekken dat er ook bij de humanen een verzetsgroep is, omdat zij het niet eens zijn met de rassenverschillen (A t/m D) en de manier waarop de grauwers behandeld worden. Tyler van het verzet wil graag dat ze zich aansluiten bij de groep, maar dat doen ze niet zomaar; dat wordt gezien als verraad en zal streng gestraft worden!

Ik vind het vooral mooi om te lezen hoe Rheyn en Levya's kijk op de grauwers verandert. Eerst zijn ze grauwers / apen die in een reservaat wonen, maar langzaamaan zien ze hen (vooral Aag) steeds meer als mens.

Zal Aag haar oma nog terugvinden en zullen Rheyn en Levya zich toch aansluiten bij het verzet? Zullen de grauwers ooit weer als mensen gezien worden?
Tussendoor gebeurt er nog véél meer! Maar het is zo'n interessant verhaal dat je het zelf mag ontdekken 😉
Misschien is het wel handig als ik van alles uitleg, maar dan zouden er te veel spoilers in deze post staan 🙈

Ik las dit boek samen met mijn leerlingen: elke les las ik een stukje voor en bespraken we dat stuk en het deel dat ze zelf al hadden gelezen. Ik las ook steeds alleen het stuk dat mijn klas als huiswerk moest lezen, maar vond het dan vaak jammer dat ik moest stoppen. Ook een leuk (eigenlijk een verkeerd woord nu) aspect was dat we het lazen tijdens de lockdown en we er verschillende dingen in herkenden die te maken hadden met onze eigen situatie omtrent corona 🦠
Mijn leerlingen vonden dit boek leuk, maar wel moeilijk. Dat komt doordat gebeurtenissen en voorwerpen die in het boek voorkomen nu nog niet zijn gebeurd of nog niet bestaan. Je kunt het dus ook niet even vragen of opzoeken zoals bij realistische boeken die zich in het heden of verleden afspelen. Of nou ja, je kunt het mij vragen 🙃 Het is echt een superleuk boek en het is zonde als je het niet aandurft of het weer weglegt doordat je het niet snapt 😅
Dus: ga de uitdaging aan en zet je vragen gerust in een reactie!



Gelezen: lente 2020, want mijn tweedeklassers moesten het lezen 😉🤓
Geschikt voor: 14+
Hoe kom je aan dit boek? Helaas staat het niet op de Online Bibliotheek. Je kunt het voor €16,95 kopen bij de boekhandel of via Lijsters voor €5,50 (maar dan moet je wel nog meer boeken kopen).
Nieuwsgierig geworden? Hier kun je alvast beginnen!
Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Ja, in klas 2 en 3
Leesniveau: 3
Leeswijzer: 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀