Na 54 minuten is hun nachtmerrie eindelijk voorbij.

Een schietpartij op school... in Nederland is dat gelukkig niet aan de orde. Dit boek gaat over een high school in Amerika waar de leerlingen opgesloten zitten in de aula, met een schutter in hun midden.










Dat moest je vast even op je in laten werken. Ook als je het boek uit hebt, moet je misschien even bijkomen...

Dit boek heeft vier vertellers. Sylv en Tomás (broer en zus), Autumn (vriendin van Sylv) en Claire. Claire heeft niet echt een relatie tot de andere vertellers, maar wel tot de schutter. Wie dat is en wat hun relatie is, verklap ik nog niet. Ook Sylv, Tomás en Autumn kennen de schutter goed.

Claire was buiten toen ze de schoten hoorde, maar haar broertje is wel binnen!
Tomás was wel op school, maar niet in de aula. Zijn zusje Sylvia is daar wel. Tomás en goede vriend Fareed bedenken samen hoe ze de leerlingen in de aula kunnen bevrijden.
Autumn en Sylvia zijn samen in de aula en proberen daar anderen te redden, als dat kan, en gerust te stellen, terwijl ze zelf ook doodsbang zijn. 

Schrijfster Marieke Nijkamp neemt ons mee in een verhaal waarin we niet lezen vanuit de schutter, maar toch genoeg over hem te weten komen om te weten dat hij het moeilijk heeft gehad en om je, net als enkele vertellers, af te laten vragen of het voorkomen had kunnen worden. Als lezer kun je je goed inleven in de personages en hun angsten. Je zou misschien verwachten dat mensen in zo'n situatie vooral zichzelf willen redden, maar ze zijn vooral bang voor de mensen die dichtbij hun staan.

Er is een goede balans tussen de situatie in de aula en de gedachten en gevoelens van de vertellers. Je leest namelijk ook over hun thuissituaties en hun band/geschiedenis/ervaringen met de schutter. Gelukkig maar! Niet alleen is dit nodig voor een goed verhaal en om de personages goed te begrijpen, maar ook hebben we zo wat afleiding van de schietpartij, die soms best gedetailleerd beschreven wordt. 

Uiteraard loopt dit verhaal helaas niet helemaal goed af.
Als de leerlingen uit de aula eindelijk bevrijd zijn, komen er ook heel wat doden en gewonden naar buiten. Sommigen zijn hun geliefde/vriend/broer/zus verloren en sommigen hun toekomstdromen.
Marieke omschrijft mooi met welke gevoelens de leerlingen naar buiten komen: aangeslagen, blij dat ze het overleefd hebben, maar vol verdriet om wie ze zijn verloren. 

Dit verhaal is natuurlijk superspannend, maar voor sommige Amerikanen is dit de realiteit geweest. Het is goed om je hiervan bewust te zijn, maar hoe meer je erover nadenkt, hoe heftiger het is om te lezen. 



Gelezen: lente 2020
Geschikt voor: 15+

Helaas kun je dit boek niet als e-book lezen via de Online Bibliotheek. Je kunt natuurlijk wel een papieren versie lenen bij de échte bibliotheek. Kopen kan ook, dat kost maar €10!
Hier kun je alvast een stukje lezen zodat je weet of je het wil lezen/kopen.

Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Helaas niet 😔 de schrijfster is dan wel Nederlands, maar het boek werd origineel in het Engels geschreven. Wel weer cool dat een Nederlamdse schrijfster op de New York Timesbestsellerlijst stond! 😲
Leesniveau: 2
Leeswijzer: 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀