Fan van 'Divergent'? Lees dan ook 'Dromer'!

Wel eens gehoord van leerstijlen? Iedereen zou een manier hebben waarop je het beste/liefste dingen leert: schrijf jij graag op wat je leraar vertelt of zoek je liever gewoon een filmpje met uitleg? Sommigen proberen het gewoon gelijk en vragen het pas als het nodig is of leren wel van hun fouten. Weet jij of je dromer, doener, denker of beslisser bent?
Nee? Helemaal niet gek! Tegenwoordig is het idee van de leerstijlen namelijk alweer achterhaald: je zou het beste allerlei verschillende manieren kunnen gebruiken als je iets goed wil leren en onthouden.
Die memo hebben ze in Dromers samenleving even gemist! 🙄 Daar is het niet alleen een leerstijl, maar zelfs een levensstijl 🤔 en je mag niet eens zelf bepalen wat je bent of wordt 😱

"Iedereen heeft zijn sterke punten en we weten allemaal dat je personen alleen datgene moet laten doen waar ze goed in zijn. Alleen dan heb je succes, alleen dan zijn wij er zeker van dat onze maatschappij een goed geoliede machine zal blijven."

Het boek begint op de zestiende verjaardag van hoofdpersoon Dromer. Op je zestiende ga je namelijk naar de beslissers om te horen 'wat je bent'. Dromer is het niet eens met het besluit. Hij hoopte en verwachtte een dromer te zijn, maar de beslissers dachten er anders over.

"'Ik heb gehoord dat ze nog maximaal één dromer per maand kiezen', zegt Rein. 'Ze brengen te weinig op. Dom. Oliedom, zijn ze daar in hun ivoren toren. Zonder dromers staat de wereld stil.'"

Tja, als je dit leest, is het wel weer begrijpelijk dat Dromer dus geen dromer mocht zijn. Ik snap ook dat ze te weinig opbrengen en volgens de beslissers niet nodig zijn doordat het boek wat mij betreft best een ouderwetse kijk op dromers heeft. Dromers zijn (volgens dit boek) mensen met klassieke creatieve beroepen als schilder of schrijver. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook beroepen als gamedesigner of graffitikunstenaar. Daarnaast wordt er gezegd dat dromers openstaan voor nieuwe ideeën en is dat niet handig bij elk beroep?! De beslissers die het land regeren, zijn dus inderdaad toch best dom.

Omdat Dromer de beslissing niet accepteert, wordt hij opgesloten tot hij dat wel doet (in een prachtige kamer - in tegenstelling tot anderen). Als William zijn persoonlijke doener wordt, begint zijn avontuur. Eerst zijn ze vooral op de vlucht en later raken ze betrokken bij de opstand.

Dromer woonde hiervoor bij zijn oom, een beslisser, in het Capitool. Door middel van flashbacks ontdekken we wat er met zijn ouders is gebeurd en wat voor iemand zijn oom eigenlijk is. Doordat het verhaal meerdere vertellers heeft, komen we ook meer te weten over andere belangrijke personages en hun verleden. Dromer en William kunnen dankzij hun herinneringen een bijdrage leveren aan de opstand!
Ik was bang dat ik hiermee spoilers gaf, maar eigenlijk doen de kaft en hoofdstuktitels dat ook al. Daar zien we D-Day en H-hour staan met cijfers erbij. Het begrip D-day kennen we denk ik allemaal uit de Tweede Wereldoorlog, daarbij is het een dag waarop de geallieerden beginnen met de bevrijding. Blijkbaar is het een algemene term die ook gebruikt wordt bij andere situaties waarin groepen in opstand komen tegen hun bezetter. Mooi in lijn met de echte termen voor de verschillende leerstijlen, heeft Saskia Maaskant degenen die zich ertegen verzetten 'weigeraars'  en 'durvers' genoemd. 
"Decision-day.
De Val van de Citadel.
Hij geeft het plan een naam: operatie Mad. Mobiliseer alle durvers.
Edmund praat erover alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
Alsof het gaat gebeuren.
Alsof het gaat lukken."
Wat voor mij herkenbaar en voor een jongere lezer wellicht leerzaam kan zijn, was dat Dromer en William nu een andere kijk op dingen hadden dan wanneer ze het echt beleefden. Zo was William eerst jaloers op de balletdansers: zij mochten hun droom waarmaken! Maar wat als zij het ook niet eens waren met het besluit, wat als dansen hun droom helemaal niet was? Er blijken zelfs beslissers tussen de weigeraars te zitten: zij moeten beslissen over dingen waar ze helemaal geen verstand van hebben. Das ook niet fijn, hoor!

Net als in het echt zijn er in dit boek mensen die niet in een hokje gestopt willen worden. Je kan best zelf dingen doen, zelf beslissingen nemen én creatief zijn, bijvoorbeeld. Maar de regering, bestaande uit beslissers, accepteert dit niet. De zogenaamde weigeraars worden gevangengezet of vermoord. Dat laatste doen we in het echt gelukkig niet, want anders zou dat steeds meer mensen overkomen. In de huidige samenleving, in de echte wereld, proberen we ook steeds meer het hokjesdenken los te laten 🤗

P.S. Toch benieuwd wat jouw leerstijl is; benieuwd naar jouw hokje? Klik hier! Durver is geen officiële leerstijl en komt dus helaas niet uit de leerstijlentest, maar ik denk dat iedereen een beetje durver in zich heeft 💪🏼


Gelezen: maart 2021
Geschikt voor: 15+
Mag je dit lezen voor Nederlands? Ja, in klas 2 en 3
Leesniveau: 3
Leeswijzer: 

Boekentips: de verhaallijn doet af en toe sterk denken aan andere bekende, populaire dystopieën, zoals 'Divergent' en 'The Hunger Games'. Als vooral de love triangle je aanspreekt, dan raad ik je de boeken- en tv-serie 'The Vampire Diaries' aan, maar ja, die raad ik sowieso iedereen aan 😁😍🙈

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀