Alaska 🦮

"Alaska rende met drie schreeuwende jongens door het bos. Zonder achterlijk tuigje. Zonder rottige medicijnen, zonder opdrachten en commando's en werk.
En daarna werd ze natuurlijk geaaid door het bivakmeisje. Elke dag, zonder ophouden.
Ik geef een trap tegen de muur, want ik weet het zeker.
Het beest woonde liever bij haar dan bij mij."

Dit boek gaat over twee klasgenoten en hun hond Alaska. Alaska was eerst van Parker, maar omdat haar broertje alergisch was, moest Alaska weg. Parker mist haar hond ontzettend!
Nu is Alaska hulphond van Sven. Hij weet sinds afgelopen schooljaar dat hij epileptisch is. Meestal is er niets aan de hand, maar hij kan ineens een aanval krijgen.

Parker en Sven komen bij elkaar in de brugklas. Sven is blijven zitten doordat hij het afgelopen jaar veel onderzoeken, aanvallen en ongelukken had en gaat voor de tweede keer de brugklas doen. Sven wil natuurlijk dat zijn klasgenoten hem leuk vinden, ondanks zijn rare ziekte. Hij wil graag opvallen door een gekke actie. Dat lukt niet helemaal, dus hij maakt maar grappen over anderen. Voor Parker zijn die grapjes niet altijd leuk. En dan komt ze er ook nog eens achter dat haar lieve hond nu bij die stomme jongen woont!

Anna Woltz heeft het zo geschreven dat het op de lezer overkomt alsof Parker inderdaad meer van Alaska houdt dan Sven. Ik ergerde me er zo aan dat Sven Alaska steeds 'het beest' noemt. Zo negatief, terwijl Alaska hem helpt! Maar hoewel Sven dus niet altijd positief uit het verhaal komt, begrijpen we hem wel. Hij heeft een hekel aan zijn epilepsie en Alaska hoort daarbij. De hond heeft niets verkeerd gedaan, maar is een van de vele dingen die erbij komen kijken nu hij ziek is. Net als een alarmknop bij zijn bed. Of dat hij nooit meer alleen kan zijn. Hoe lief, zacht en schattig Alaska ook is: hij had natuurlijk liever géén hulphond!

We zien ook echt dat Sven verschillende rollen heeft. Op school wil hij grappig en stoer doen en zo redden wat er te redden valt van zijn reputatie. Thuis is hij gewoon een onzekere jongen die moet leren omgaan met zijn net ontdekte ziekte. Volgens mij heb ik ook wel leerlingen in de klas die soms vooral grappig doen in de hoop dat de klas ze leuk vindt. Hopelijk leren die van dit verhaal dat dat niet per se nodig is om vrienden te maken 😜 Maar we kunnen ook gewoon van dit verhaal leren wat epilepsie inhoudt en hoe je het best kan reageren als er iets vervelends gebeurt.

Parker heeft een paar geheimen. Zij kan Alaska's hulp ook wel gebruiken. Toen Alaska net weg was, is er iets gebeurd thuis waar ze een beetje een trauma aan overgehouden heeft. Dat is aan het begin een mysterieuze verhaallijn en uiteindelijk - oh stop, gaf ik bijna een spoiler! 🙊

Sven en Parker hebben dus eigenlijk allebei een eigen verhaal en Alaska brengt ze samen. Zo lees je het ook. Ze zijn beiden vertellers van het verhaal, bovenaan het hoofdstuk staat wie de verteller van het hoofdstuk is. Sommige brugklassers vonden het wel lastig dat je soms moest wisselen. Het staat er wel boven, maar vooral aan het begin zijn het wel echt verschillende verhalen. Als je er dan een beetje in zat, schakelde je van Parker ineens naar Sven! Dat kan dus wel lastig zijn voor de jongere, nog niet zo ervaren lezer. Spreekt het verhaal je aan en durf jij de uitdaging aan? Lees 'Alaska' 🤗


Gelezen: september 2021, want de bruggers lezen het ook deze periode. Ik had maar een half weekje nodig en sommige leerlingen waren nog sneller dan dat 😲 Het boek is dun, maar de meesten vinden het ook leuk! 

Geschikt voor: 10+
Dit boek kun je lezen via de Online Bibliotheek.
Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Ja, in klas 1 en begin klas 2
Leesniveau: 1
Leeswijzer: 


Dierenliefhebbers zullen van dit boek genieten! Boeken over honden of katten zijn natuurlijk sowieso leuk 😊 Zelf heb ik natuurlijk katten, maar ik knuffel ook graag met andermans honden 😍🐶😁



Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀