Hazels pentakel

"Hazel kneep haar ogen dicht. Enkele keren per dag stond ze zo, stil en geconcentreerd, in een poging af te dalen in de spelonken van haar brein. Niets. Ze kwam er niet bij. Zoals gewoonlijk zag ze geen enkel beeld van haar ouders en over hoe haar leven eruit had gezien voor ze bij oom Alfons terechtkwam."

Hazels pentakel gaat over Hazel (verrassend 😆) die bij haar oom woont, omdat haar ouders verongelukt zijn. Haar oom mishandelt haar en ze weet te ontsnappen. Na een lange wandeling wordt ze opgevangen door een groep mensen in het bos die zich met vreemde dingen bezighouden. Hazel is dankbaar, maar ze maakt zich ook wel zorgen om die rare bezigheden. Het is toch wel gek dat deze onbekenden haar opvangen... maar ze kan nergens anders terecht.

Deze mensen zeggen dat ze heksen zijn. Daarom valt dit boek onder het genre 'fantasy'. Het is echter heel anders dan fantasy's als Harry Potter waarin wordt getoverd met een toverstaf. Ik zou dit boek bijna realistisch noemen 🤔 De heksen in dit boek maken namelijk gebruik van hun eigen gevoel en energie en van de natuur. Ze magen gebruik van planten, edelstenen, tarotkaarten en meditatie 🧘🏻‍♂️ Ze zeggen wel spreuken; dat zijn dan geen mooie woorden in vreemde talen, maar ze benoemen wat ze voelen en wat ze doen.

"Denk aan het kruidenvrouwtje dat vroeger aan de rand van het dorp woonde en wist hoe ze met behulp van kruidendrankjes een vastzittende hoest moest oplossen of koorts moest behandelen. De Kerk had nogal wat moeite met die vrouwen. Veel mensen luisterden beter naar en dan naar de pastoor. Er zat maar één ding op, en dat was die wijze vrouwen zwartmaken bij het volk en uiteindelijk zelfs vervolgen. Mislukte de oogst? Stierf een baby aan de wiegendood? De Kerk wees dan meteen in de richting van die vrouwen. Zij waren volgens de Kerk de oorzaak van alle ellende. Algauw deden de mensen mee met die kwaadsprekerij, uit angst en onwetendheid."

Nog steeds zijn er mensen die zich bezighouden met spiritualiteit, die geloven dat een volle maan invloed heeft op hoe je je voelt en dat je kruiden kan gebruiken om je gemoedstoestand te verbeteren. Het zou best kunnen dat de kerk ervoor heeft gezorgd dat dit veel minder mensen zijn. De meerderheid vindt hen toch een beetje raar en ziet het als 'zweverig gedoe'. Zelf zit ik ergens in het midden 😜
Wie enigszins geïnteresseerd is in dit soort dingen, zal dit boek heel leuk vinden. Het boek is ook leerzaam! Zo wordt uitgebreid verteld waarvoor je bepaalde plantjes kan gebruiken of wat voor kracht bepaalde stenen hebben. Als je moeilijk in slaap valt, moet je bijvoorbeeld lavendel op je nachtkastje leggen 😴

Dat ze met hun spreuken iemands gedrag kunnen beïnvloeden, lijkt me wel een stuk minder realistisch 🤭
Dat gebeurt namelijk ook. Het boek gaat zeker niet alleen maar over Hazel die ontdekt dat ze een heks is, maar ze moet ook ontdekken wie ze is. Ze herinnert zich namelijk niets meer van een periode voor het auto-ongeluk van haar ouders. Ze weet alleen hoe haar ouders eruit zien dankzij foto's. Ze herinnert zich ook niet dat ze in het ziekenhuis heeft gelegen. Samen met haar nieuwe heksenvrienden gaat ze onderzoeken waar haar geheugenverlies vandaan komt en wat er met haar ouders is gebeurd.

Tijdens de zoektocht ontdekken ze dat Hazel gevaar loopt, dat iemand van de coven niet te vertrouwen was en dat Hazels oom eigenlijk niet zo kwaadaardig was als ze dachten. Voor mij was dit einde best wel verrassend. Zag jij het wel aankomen?


Gelezen: oktober 2021
Geschikt voor: 12+
Je kunt dit boek (en het vervolg!) lezen via de Online Bibliotheek.
Mag je dit lezen voor Nederlands? Ja, in klas 1 en begin klas 2
Leesniveau 1
Leeswijzer: 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀