Wiens Harten van ijs weet Magda te ontdooien?

Ik las dit boek in de voorjaarsvakantie waarin een hoop mensen natuurlijk op wintersport gaan. Dit is dan toch een origineel alternatief: een boek dat zich afspeelt in de sneeuw 😁
Ik zou wel adviseren het lekker snel te lezen, want, hoewel er nog maar drie weken geleden sneeuw viel, werd het al snel daarna ook lekker zonnig en om de een of andere reden, zorgde dat ervoor dat ik me moeilijker in kon leven in het verhaal. Je wil genieten van het zonnetje en dan laat dit boek je weer bibberen 🥶 Gelukkig bleef er genoeg over om mijn aandacht vast te houden 🙃

Het boek speelt zich af in het Oostenrijkse dal Montafon. De schrijfster gaat daar regelmatig op vakantie en een aantal dingen die je daar tegenkomt, heeft ze een rol gegeven in het verhaal. Daarnaast zijn de sceptische klasgenoten en dorpsgenoten een aspect die zorgen dat dit verhaal wat realistischer overkomt. Het gaat over een heks en over een vloek, maar Magda is door een voorval dat met haar krachten te maken zou kunnen hebben een buitenbeentje op school en ondanks bijv. 'feestdagen' die iets met de vloek te maken hebben, wordt de vloek door de meeste dorpsbewoners niet serieus genomen.

Volgens de vloek wordt het dal geteisterd door een berggeest die kinderen ontvoert. Magda komt er op de harde manier achter dat de vloek zeker iets is om wel serieus te nemen: haar broertje raakt vermist 💔 Hij is verdwenen vanaf de plek waar ook haar oom jaren geleden voor het laatst is gezien. Zou hem hetzelfde zijn overkomen? Haar vader is deze gebeurtenis nooit te boven gekomen.

De meesten in het dorp kijken de andere kant op, maar gelukkig vindt Magda nu ineens wel steun bij klasgenoten. Ook een leraar die veel onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van het gebied helpt mee. Verder haalt ze een hoop informatie uit het dagboekje van haar vader: ook die heeft veel ontdekt toen hij zijn broertje zocht en hij zat in de goede richting. Ze zijn namelijk via een portaal meegenomen naar een andere wereld, maar niet iedereen kan daar naar binnen. Daar eindigde de zoektocht van Magda's vader dus, maar Magda kan het wel!

"Starend naar het plafond liet ze de realiteit op zich inwerken: ze ging Tobias halen. Ze zou graaf Hugo dit keer niet met zijn misdaad weg laten komen. Zij was de eerste in de geschiedenis van het dal die dit echt ging proberen. En ze moest het in haar eentje doen."

Ze kan dus niemand meenemen. Ook hoe Magda zich hierover voelt, maakt het een geloofwaardig en herkenbaar verhaal. Ze neemt met alle liefde de verantwoordelijkheid op zich om haar broertje te zoeken, maar is wel bang voor wat haar te wachten staat en regelmatig vertwijfelt over wat ze moet doen of wie ze kan vertrouwen. Haar vriendin Kath heeft nooit zo in het bovennatuurlijke en in de regionale mythologieën geloofd, maar neemt Magda toch serieus en ze is er voor haar. 
Overigens is ze toch niet helemaal alleen: haar kat Mimi is ook ineens in de andere wereld. Dat was natuurlijk een leuk detail dat mij wel aansprak 😺

Ze komt in het zogenaamde Winterrijk 🌨️ en ontmoet daar Cassian en zijn bediende Klaus. Eerst vindt ze hen nogal bedreigend, maar ze komt steeds meer over ze te weten en ze groeien naar elkaar toe. Terwijl de personages op weg gaan naar de burcht, ontdekken zijzelf en wij als lezer steeds meer over hen. en over de vloek: wie was de Graaf? Wie heeft de vloek precies uitgesproken en waarom? Hoe komt het dat Cassian en Klaus zich niet alles kunnen herinneren? En wat heeft dit allemaal met Magda te maken?
Deze vragen worden allemaal beantwoord! Dit was een best wel duistere, maar ook een heel originele clou van het verhaal. En ondanks deze duistere verklaring voor de vloek die de vallei al hon-der-den jaren teisterde, heeft het boek een mooi en positief einde. Ik zie nog wel een leuke opening voor een vervolg vanuit Cassian, dat zou dan wel een feelgood worden 😉😉

Wel vond ik dat Magda maar weinig toverde. Ze gebruikt maar een enkele keer een spreuk; meestal gaat het om het blokkeren van zwarte magie, om het niet kunnen beheersen van haar emoties en daardoor per ongeluk magie gebruiken, gebeurde iets wat Klaus en Cassian verwonderde maar toevallig of had het te maken met haar vertrouwen en liefde dat ze iets voor elkaar kreeg. Zou dat de boodschap van de schrijfster kunnen zijn? Wat je ook doet, doe het met liefde? Probeer altijd een ander te helpen en het beste in een ander te zien? Waarschijnlijk niet, maar hopelijk vindt ze het een compliment dat ik zoiets moois eruit haal. Dat is het leuke aan boeken: je kunt zelf bepalen wat je eruit haalt. Wat neem jij mee uit dit verhaal?

Gelezen: begin lente 2022
Geschikt voor: 13+
Mag ik het lezen voor Nederlands? Ja, in de onderbouw
Je kan dit boek lezen via de Online Bibliotheek.
Leesniveau: 2

Foto van 'mijn eigen Mimi' ❤️
Jax lijkt alleen wel een beetje te lui om met me mee te reizen naar een ander universum 🤔🤭


Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀