Hou het vakantiegevoel wat langer vast, lees de Zomertrilogie! 😍☀️

De zomertrilogie... die lees ik natuurlijk in de zomer! Het is een heerlijk luchtig verhaal dat zich afspeelt tijdens de zomer in een zomerhuis aan het strand. Heer-lijk!
Grotendeels dan: in deel 2 komt er een stukje tijdens Kersttijd voorbij en in deel 3 gaat het over studententijd, die spelen zich dus niet alleen tijdens de zomervakantie af.

Het is een boek dat gaat over familie, vriendschap, liefde en de soms grijze gebieden daartussenin. Belly (Isabel) gaat altijd al met haar moeder en broer in de zomer naar Susannah, haar moeders beste vriendin, en haar twee zoons. Het voelt eigenlijk alsof ze allemaal familie zijn, Susannah voelt als haar tweede moeder en Conrad en Jeremiah als grote broers en beste vrienden tegelijk. Op Conrad is Belly al een aantal jaar verliefd. In boek 1 is Belly bijna zestien en genoeg opgegroeid om door jongens opgemerkt te worden, ontdekt ze al aan het begin van de zomer. Dat wordt dus een interessante zomer! Belly en ik hoopten dat Conrad dat ook door zou hebben, maar die had heel andere dingen aan zijn hoofd...

De personages worden zo goed uitgewerkt dat je met Belly meeslingert in haar twijfel over wie ze nou leuk zou moeten vinden. Jeremiah is erg sociaal, grappig en lekker makkelijk en dat is voor de jonge Belly heel fijn! Maar de serieuze Conrad blijkt geschikter voor het serieuze leven. Het leuke aan de boeken vind ik dat het heel af en toe van verteller wisselt. Driekwart van het boek wordt door Belly verteld, maar in het ene deel wordt ze afgewisseld met Jeremiah als verteller en in het andere deel met Conrad. En dat voegt zoveel toe aan het verhaal! Natuurlijk, we zijn het vooral eens met Belly, maar nu zijn we niet alleen boos op Conrad als hij Belly teleurstelt, maar begrijpen we hem ook. Maar ook van de soms moeilijke relatie met haar eigen moeder en met haar vriendin Taylor heb je het idee dat ze goed worden neergezet, ook al lezen we daarover alleen vanuit Belly.

De verfilming is ook leuk, maar ik had het me zo anders voorgesteld. Ik vind het altijd gek als mensen zoiets zeggen, want het is niet dat ik echt een gezicht voor me zie als ik het lees. Toch vond ik deze casting even wennen. Ze leken allemaal zo jong! Maar dat klopt wel, want Belly is ook pas vijftien.
In de serie vind ik Jeremiah leuker en dat is gek, want als je het leest is Conrad natuurlijk fan-tas-tisch, bijna een God, zo kijkt Belly naar hem op. En Jeremiah voelt meer als een broer en als haar beste vriend, terwijl ik bij die acteur (hoe hij in deze serie is neergezet) meer het wow-effect had 😜

Wat betreft de verhaallijn is het leuk dat er voor de serie een en ander is aangepast. De bijbaantjes van Steven en Jeremiah, het debutantenbal en het personage Cleveland zijn eraan toegevoegd. Ik vond dit wel een leuke aanvulling! De lastige relaties tussen sommige personages kwamen wel wat minder goed tot hun recht. Tot slot een verandering die heel slim is van de tv-makers: eentje van Susannahs verhaallijn. Ik kan niet verklappen wat, maar het heftige einde van boek 1 is iets aangepast voor de serie en geeft je de 'hoop' dat deze verhaallijn in seizoen 2 ook anders zal verlopen. Maar ook weer niet, want dan zouden de volgende seizoenen wel héél erg moeten afwijken van boek 2 en 3. En oh ja! sommige gebeurtenissen hebben ze hetzelfde gehouden, maar ze gooien de volgorde door elkaar. Zo is iets uit boek 2 in seizoen 1 van de serie al voorbij gekomen.

Ik hou er echt van als boek en serie niet teveel op elkaar lijken, want zo verklappen ze elkaar niet. Als het hetzelfde is, voelt het alsof lezen niet meer nodig is 🤷🏻‍♀️ Nu kunnen beide je verrassen 😊

Het verhaal is heel herkenbaar voor iedereen in de puberteit, of iedereen die hem al doorstaan heeft. Ik vond de omschrijving van gevoelens voor Eerste Liefdes wel on point, en in de persoonlijkheid van Conrad herkende ik die van mijn eigen vriend. Zou het zo zijn dat je als lezer de hoofdpersonen altijd voor je ziet als iemand die op jezelf lijkt? Dan vond ik daarom een heel jong, Aziatisch meisje misschien een gekke Belly, en leek mijn vriend daarom dus op Conrad 😋

Enige kritiekpuntje: het was heel lang geleden dat ik een vertaling las en ik vond het altijd maar onzin dat het taalgebruik dan minder leuk was om te lezen. Zelf las ik als puber ook veel Engels boeken, maar ik wilde gewoon niet wachten tot de Nederlandse versie een halfjaar later eindelijk eens uit zou komen. Nooit heb ik als puber bewust gelet op de woordkeuze, op de schrijfstijl.
Nu viel het me toch op. Wat in de Engelse versie waarschijnlijk 'See you!' (Doeii!) was, werd nu vertaald naar 'Tot kijk' - niet echt geloofwaardig pubertaalgebruik. En soms stond er ineens 'bedoel ik', terwijl er niets onduidelijk was, maar het Engelse 'I mean' is bij Engelstaligen volgens mij meer een soort stopwoordje, dat had dus niet zo veraald hoeven worden.
Maar hé, ik als docent Nederlands a.k.a. taalcriticus, én iemand die héééél veel boeken leest (maar normaal origineel Nederlands) ben daar natuurlijk wel extra gevoelig voor... misschien zou jij dit zelf niet opmerken..?


 


Gelezen: zomervakantie '22, deel 1 las ik binnen een dag uit, over 2 en 3 deed ik wat langer. Wie weet toch omdat dat geen fysiek boek was, of gewoon omdat ik daarna op vakantie ging en ook andere dingen deed 🤔
Dit boek kun je lezen via de Online Bieb. Je kan het natuurlijk wel overal kopen en vast wel bij de gewone bieb halen. Ik kreeg het als afscheidscadeautje van de sectie Nederlands van het Laurens Lyceum: mij noemden ze de Young Adultspecialist en dit boek scheen de nummer 1 van de young Adulttoplijst te zijn, daarnaast klopte het natuurlijk ook! Met een nieuwe baan zou dit niet alleen voor Belly / Isabel maar ook voor mij een zomer van verandering worden. Wel fijn dat ik meteen door kon met deel 2 en 3 via de app van de bieb! 😃
Geschikt voor: 12+
Leesniveau: 2

Bekijk de verfilming op Prime Video

Lees- en kijktips: De zomertrilogie deed mij erg denken aan The Kissing Booth! Heerlijke films. De boeken heb ik nog niet gelezen. Ik denk dat ook To All the Boys... vergelijkbaar is: die zijn van dezelfde schrijfster. Die heb ik nog niet gelezen én nog niet gekeken. The Summer I Turned Pretty was wel leuk, maar lang niet zo leuk als de boeken. Mocht ik nog eens beginnen aan To All the Boys, dan begin ik dus bij de boeken!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀