Dochter van de Rotterdamse onderwereld

Voor het eerst doe ik mee aan een zogenaamde blogtour, hoe cool is dat! Dat houdt in dat er elke dag een recensie online komt door een andere boekenblogger/boekstagrammer/boektokker en dat de schrijver deze ook uitlicht op zijn account. Ik zag een oproep van schrijver Theo Henk-Streng en was natuurlijk gelijk geïnteresseerd 😉 Niet alleen in het deelnemen als blogger, maar uiteraard ook in zijn boek.

Dat gaat namelijk over een pubermeisje van wie haar vader een hoofdpersoon is in de drugscene (de figuurlijke onderwereld). Weer eens wat anders! Vaak is de hoofdrol voor de criminelen zelf; deze keer dus niet 😃 Het doet denken aan de tv-serie Penoza waarin de vrouw van een overleden drugscrimineel de zaken overneemt. Dat gebeurt hier dus ook, maar dan volgen we hun dochter. Zij is helemaal niet geïnteresseerd in de 'zaak' van haar ouders, maar in de waarheid: wie heeft haar vader vermoord? 

Dat de schrijver geen ik-perspectief gebruikt, vind ik een goede keuze voor dit verhaal. We volgen vooral Nikki en van haar weten we alleen wat ze doet en een klein beetje van haar gedachten. Daardoor hebben we net zo veel info als Nikki en puzzelen we in gedachten met haar mee;  het vergroot het mysterie van de moord.

Naast deze Holmesverhaallijn 😜 is er ook een liefdesverhaaltje. Nikki kan het goed vinden met Jim. Ze zijn beiden nogal vervelende pubers: ze hebben een grote mond en spijbelen veel. En af en toe gaan ze ook toch maar wel naar school 😁
Dit maakt het herkenbaar voor elke lezer. Als je zelf zo niet zou doen (de meesten van jullie niet gelukkig ☺️), denk je bij dit gedrag misschien aan een klasgenoot. Maar haar gedrag maakt Nikki ook menselijk. Ik zou niet blij zijn met haar als leerling, maar haar wel begrijpen: iemands ouders beledig je niet (daardoor is er ruzie aan het begin van het boek) en als je vader overlijdt, doet dat je wat. En niet alleen is Nikki haar vader al kwijt; als haar moeder de zaken overneemt, loopt ook zij misschien wel gevaar. Nikki hoopt haar moeder over te kunnen halen om ermee te stoppen.

Iets anders wat het verhaal herkenbaar maakt - voor de lezers die daar wel eens komen in elk geval 😅 - is dat het zich afspeelt in/rond Rotterdam. Als Nikki bijvoorbeeld met de metro ging, waren de haltes voor mij bekend waardoor ik bij haar in de metro zat. Voor mij een groot pluspunt aan dit boek 🤗

Terug naar Nikki's zoektocht, de hoofdzaak van het verhaal. Zij ontdekt gaandeweg natuurlijk allerlei dingen over haar vaders werk en de mensen om hen heen. Een enkele keer gaan we niet met Nikki mee, maar met de drugshandelaren van wie we bloederige praktijken te lezen krijgen; nachtmerriemateriaal 😲
Als lezer verdenk je steeds iemand anders als moordenaar: mensen die ook hoofdpersonen zijn en dichtbij Nikki staan. Dat gewelddadige personage is een logische verdachte, maar ook lieve mensen worden verdacht gemaakt, dan zijn we opgelucht als diegene het niet blijkt te zijn. Wie dan wel de dader was en wat zijn motief was, waren voor mij een enorme verrassing. Deze afloop was goed doordacht en zeer onvoorspelbaar!


Gelezen: december '22
Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Ja, in de onderbouw.
Je kunt dit boek lezen via de Online Bibliotheek.
Leeswijzer: 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀