Een van ons liegt - Karen McManus

Hoe belangrijk vind jij het om 'erbij te horen'? Simon zou heel graag bij de populairdere leerlingen horen en wat meer vrienden hebben. Daarom ontwikkelt hij een app waarop hij roddels plaatst over medeleerlingen. De app levert hem niet per se meer vrienden op, maar wel een soort... aanzien en macht. Iedereen is bang dat zijn geheim op About that zal verschijnen📱

Aan het begin van dit boek moeten Simon en vier medescholieren nablijven en overlijdt Simon. Hoewel hij doodgaat aan een allergische reactie, worden de andere vier, Nate, Bronwyn, Addy en Cooper, verdachten in een moordzaak... Waarom het ineens moord blijkt te zijn zal ik niet verklappen. Waarom deze vier verdacht zijn: Simon wilde een nieuwe post plaatsen waarin hún geheimen worden verklapt. Het ligt natuurlijk wel voor de hand dat een van hen wilde voorkomen dat zijn geheim uitkwam 😳

Het verhaal wordt verteld in het ik-perspectief vanuit Nate, Bronwyn, Addy en Cooper. Er zijn meerdere vertellers per hoofdstuk, maar er wordt duidelijk aangegeven wie er vertelt, waardoor het verhaal nog steeds makkelijk te volgen is. Doordat we vanuit de verschillende personages lezen, lees je sommige gebeurtenissen vanuit verschillende kanten. Ook kunnen veel verschillende lezers zich daardoor inleven: Bronwyn is een studiebol 🤓 die graag haar gelijk wil hebben, graag anderen wil helpen en wat ze in haar hoofd heeft ook moet doen. Addy is een meisje van het populaire kliekje wiens leven draait om haar vriendje en er mooi uitzien voor hem 👸🏼 Cooper is een honkballer die hard werkt voor een studiebeurs om topsporter te worden ⚾️Nate is een buitenbeentje en een drugsdealer 💊

Je leest over de verhoren op het politiebureau en de angst dat hun geheim uitkomt. Als lezer krijg je al wat aanwijzingen over hun geheimen voordat ze uitkomen, want uiteraard blijft het niet geheim. Het was terecht dat niemand het mocht weten: niet iedereen reageert goed op hun geheimen.

De moordzaak krijgt veel aandacht van de media. Na hun schooldag moeten ze een omweg nemen om niet aangeklampt te worden door de pers. Naast het nieuws komen ze ook een paar keer in een tv-programma over waargebeurde misdaadverhalen 📺

Al snel krijgen ze de bijnaam 'De vier van Bayview'. Bayview is het stadje waar ze wonen. Als lezer leer je de vier zo goed kennen dat je het na een tijdje echt onmogelijk vindt dat een van hen een moordenaar zou zijn. Je leest ook over hun familie, liefdesleven en vriendschappen. Addy en Cooper worden uit hun vriendengroep verstoten nadat hun geheimen zijn uitgekomen: in het populaire groepje kun je dus niet echt jezelf zijn of misstappen maken... De vier staan wel altijd voor elkaar klaar!
Addy en Bronwyn raken bevriend met elkaar en (vooral Addy) ook met Janae: een vriendin van Simon. Ik vond het bijzonder om te lezen dat ze de 'hokjes' kunnen loslaten. Hoewel ze heel verschillend zijn, is er toch iets dat hen verbindt. Verder vind ik het mooi dat Addy Janae zo kan steunen in haar verdriet om Simon, terwijl Addy en Bronwyn hem niet zo mochten.

Met zijn vieren brainstormen ze ook af en toe over wat er dan wel gebeurd kan zijn. Uiteindelijk ontdekt ook de politie hoe het echt zit, maar naar mijn mening blijft de politie te lang hangen bij wat voor de hand ligt. Volgens de vier moesten ze nablijven, omdat iemand hen erin luisde; dat werd niet serieus genomen en die optie is nooit onderzocht. Waarom was de leraar bij wie ze nableven bijvoorbeeld niet verdacht? Of alle andere leerlingen van wie een geheim op About that heeft gestaan en die misschien wraak wilden? Wie verdacht jij? En wat vond je van het onverwachte plot, of zag je het al wel aankomen?



Gelezen: lente 2020
Geschikt voor: 14+

Helaas kun je dit boek niet lezen via de Online Bibliotheek. Wel kun je het kopen (toen ik het in februari kocht, kostte het maar €7,50, nu kost het €9,99 - ook niet veel!) of een papieren versie lenen bij de échte bibliotheek. Van tevoren kun je online alvast een stukje lezen.

Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Helaas niet; wel voor Engels!
Boekentip: Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Volg me (dat mag je wel lezen voor Nederlands!). Hoewel dat niet gaat over het oplossen van een moord, gaat het ook over de gevolgen van het online zetten van geheimen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀