Daan en Nadia ❤😢

De titel van dit boek is lekker simpel: het boek gaat namelijk over Daan en Nadia, twee pubers met totáál verschillende levens die elkaar toevallig ontmoeten. Ze hebben wel een ding gemeen: het gaat niet goed met hen. Zij zijn de hoofdpersonen en vertellers van dit boek. Bovenaan het hoofdstuk staat een D of N waardoor je weet wie de ik-persoon is.

Daan zit in een band waarmee het best goed gaat! Ze gaan op een festival spelen! Op school gaat hij examen doen en daarna op kamers met zijn beste vriend. Alles gaat dus lekkerr 😎 totdat hij tijdens een avondje stappen in het ziekenhuis belandt. Zijn vrienden en broers doen er eerst lacherig over: hij heeft vast te veel gezopen 🍻

Was het maar zo! Daan blijkt kanker te hebben (sorry voor de spoiler, maar het wordt in het boek zelf ook al vrij snel bekend). In het boek volg je zijn ziektebed.
In het ziekenhuis ontmoet hij Nadia. Zij mag al eerder naar huis, maar dat wil ze eigenlijk niet. Nadia voelt zich vaak niet fijn thuis, maar als ze dat wil vertellen of op een andere manier probeert te uiten, vindt haar moeder haar gewoon een lastige puber. Er is namelijk iets gebeurd waardoor Nadia's zelfvertrouwen, eigenwaarde en levenslust verminderd zijn. Als ze Daan ontmoet, blijft ze aan hem denken. Gelukkig houden ze contact. Dankzij hun vriendschap (en misschien wel meer) gaat het steeds beter met Nadia.
Nadia voelt zich ook erg thuis bij Daans familie en vrienden. Vooral Daans moeder lijkt haar te begrijpen, maar ze zal ook een keer met haar eigen ouders moeten praten...

De meeste van mijn tweedeklassers en ikzelf vonden Daan en Nadia een heel mooi boek. Het is interessant om te weten hoe mensen in deze situaties zich voelen. Bij Nadia wordt ook omschreven hoe haar klasgenoten (inclusief vroegere vriendin) haar belachelijk maken, omdat ze zichzelf snijdt. Ik hoop dat iedereen dankzij dit boek weet dat dat niet gepast is; snijden doe je niet zomaar. Hopelijk weet iedereen nu dat mensen die dat doen een andere reactie nódig hebben: interesse, warmte en een arm om hun heen (als het mag🙄😷). Ik hoop dat de lezers voortaan eerst vragen hoe het gaat als iemand verdrietig of boos lijkt, in plaats van gelijk boos terug te reageren.
Het heftigst om te lezen vond ik het verhaal van Daan. Je krijgt vrij gedetailleerd te lezen wat voor invloed de chemo's op hem hebben en wat hij daardoor niet meer zelf kan doen.

Tussen deze verdrietige verhaallijnen door zijn Daan en Nadia een gewone vijftien- en zeventienjarige en worstelen ze dus met onzekerheden, vooral over hun gevoelens voor elkaar. Hierdoor kan de lezer zich toch goed inleven in het verhaal, want de dramatische verhaallijn is voor de meesten van ons gelukkig! geen realiteit. Maar voor veel te veel mensen is het dat wel. Of voor hun vader, zus, neef of vriendin. Daarom is het dus wel goed dit boek te lezen en te weten hoe iemand dit beleeft om hen te begrijpen.

Gelezen: februari 2020, want klas 2 moest het na de voorjaarsvakantie uit hebben, dus ik ook 😉
Geschikt voor: 13+
Je kunt het boek lezen via de Online Bibliotheek.
Geen lid? Hier kun je de eerste achttien(!) hoofdstukken vast lezen.
Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Ja, in klas 1 en 2. Ik vind het vooral voor de brugklas wel een heftig verhaal, maar helaas zijn er ook mensen van die leeftijd met een zieke in zijn omgeving
Leesniveau: 2
Boekentip: alles van John Green (wel wat moeilijker), bijvoorbeeld Een weeffout in onze sterren, en alles van Nicholas Sparks, schrijver van o.a. The Notebook, Dear John en The Last Song (officieel voor volwassenen, maar niet zo moeilijk). Die kun je niet lezen voor Nederlands, maar wel voor Engels. De meeste boeken van deze schrijvers zijn net als Daan en Nadia romantische drama's.
Filmtip: My Sister's Keeper, verschijnt deze week op Netflix. Bereid je voor; je moet gegarandeerd huilen bij deze film....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀