Familie liegt nooit? Deze wel!

Whoehoe! Het is schrijfster Karen McManus weer gelukt! Wat een heerlijk mysterieus verhaal is Familie liegt nooit. Ik kende haar al van Een van ons liegt. Dat vond ik vooral leuk doordat het verhaal te maken heeft met digitale media, waardoor het lekker actueel is. Hoewel dat hier niet het geval is, is het net zo mysterieus.

Milly, Aubrey en Jonah krijgen een uitnodiging om te komen werken op hun oma's vakantieresort. Hun oma is stin-kend rijk! Ze woont op een prachtig eiland in een enórm landhuis, bezit meerdere vakantiehuizen voor eigen gebruik en is eigenaar van hotels en een vakantieresort voor toeristen. Ik hoor je denken: zo'n oma zou ik ook wel willen! ...maar geloof me: dat wil je niet.
Voordat ze deze brief kregen, hebben ze deze oma nog nooit ontmoet en eenmaal op het eiland aangekomen, krijgen ze nou ook niet bepaald veel aandacht van haar. Elkaar kennen ze ook amper. Ze hebben er dus ook niet echt zin in, maar ze accepteren de uitnodiging op aandringen van hun ouders.

Hun oma heeft haar vier kinderen namelijk onterfd. En dat is natuurlijk best heftig voor haar kinderen; ze lopen behoorlijk wat geld mis! Die hopen dus ook dat ze hierdoor weer in contact kunnen komen met hun moeder en dan hopelijk weer kans maken op de erfenis 🙄🤑
Bij het bericht dat ze onterfd waren, kregen ze een briefje met daarop alleen maar 'Jullie weten wat jullie hebben gedaan'.
Maar alle ouders beweren dat ze geen idee hebben waar hun moeder hiermee op doelt. Voor de lezer is dat zinnetje het begin van het mysterie...

Aan het begin van het boek lijkt het vooral te draaien om de familiebanden. Hoe zijn hun neef en nicht in het echt? Hoe zal het zijn om hun oma te ontmoeten? Ook krijgen we iets te weten over de ouders (de Story-kinderen) en de band die Milly, Aubrey en Jonah (de Story-kleinkinderen) met hen hebben. Want ook de huidige generatie heeft de nodige problemen en geheimen... en dat is eigenlijk niet gek. Als je moeder ineens, want het was toch redelijk uit het niets, geen contact meer met je wil, doet dat natuurlijk toch iets met je. Vooral Allison, Milly's moeder, heeft aan de voorafgaande zomer een jeugdtrauma overgehouden. En één van haar broers had ook écht geen idee waarover het ging, hij was eigenlijk niet betrokken bij het geheim. Die kon ook maar moeilijk omgaan met het feit dat hij ineens verstoten werd.
De ouders zijn door deze ervaring minder betrouwbaar geworden en/of hebben hierdoor moeite om lief te hebben. Gelukkig geldt dat niet voor hun kids (M, A en J), maar het beïnvloedt de band met hun ouders wel.

Elk hoofdstuk heeft een andere verteller. Na drie hoofdstukken dacht ik door te hebben hoe het werkt: de Story-kleinkinderen, gewoon onze hoofdpersonen dus, vertellen omstebeurt. Dat vond ik al superleuk, want daardoor ontdek je niet alleen hoe ze zelf zijn, maar ook hoe ze over elkaar denken, wat nogal verschillend is. Maar toen kwam hoofdstuk 4... verteld vanuit Allison, toen zij achttien was, de zomer van de geheimen. Milly, Aubrey en Jonah gaan in het heden op onderzoek uit om te ontdekken wat het geheim van hun ouders is. Dat die van niets weten, geloven ze namelijk niet.

Hun theorieën, de roddels van de eilandbewoners en Allisons verhaal zetten de lezer op een spoor. Tenminste, ik dacht daardoor op een spoor gezet te zijn en was aan het bedenken welke optie de juiste zou zijn. Maar in plaats van verschillende opties, blijken het puzzelstukjes te zijn die met elkaar te maken hebben. En hoewel het uiteindelijk toch vooral bleek te zijn wat ik vanaf het begin al dacht, is het Karen toch gelukt er een heel onvoorspelbaar einde van te maken. Want, mijn god, dít zag ik écht niet aankomen!

En wat is het einde spannend! Niet alleen door de gebeurtenissen; het is ook nog eens heel beeldend geschreven. Daardoor zag ik de laatste paar hoofdstukken echt voor me, als een film.
Het hele boek wilde ik natuurlijk al steeds verder lezen (beetje jammer van die toetsweek waardoor er geen tijd was, ja, ook leraren hebben het dan éxtra druk), maar tijdens dít einde kon ik het gewoon echt niet wegleggen. Heerlijk dramatisch. En: geen losse eindjes. Alle mysteries zijn aan het einde van het boek opgelost. Ook een fijn idee.

Voor wie nu nog niet overtuigd is en echt van drama houdt: wat nou de reden van de onterving is, is niet het enige geheim uit dit verhaal. Bij lange na niet. En de ouders zijn ook niet de enigen die liegen of de waarheid verzwijgen. En de meeste onthullingen zag ik niet aankomen..!


Gelezen: de afgelopen drie(?) weken
Geschikt voor: 12+
Dit boek kun je helaas niet lezen via de Online Bibliotheek, maar als je het koopt, krijg je er geen spijt van!
Alvast beginnen? De eerste vijf (of 4,5) hoofdstukken lees je hier 😃
Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Nee, helaas niet. Wel voor Engels! En je kunt het natuurlijk ook lezen, omdat het gewoon een heel leuk boek is!
Leeswijzer:
Boekentip: Een van ons liegt natuurlijk!
Tv-tip: Gossip Girl, Riverdale, Pretty Little Liars. Als je fan bent van (een van) deze series, dan vind je dit boek ook su-per-leuk. Familie liegt nooit is Gossip Girl, maar dan gericht op familierelaties (maar wees niet bang, liefdesrelaties zijn er ook!) en Riverdale zonder het bovennatuurlijke, maar wel met hoofdpersonen die detective spelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀