Allemaal willen we de hemel - Els Beerten

Allemaal willen we de hemel is een prachtig oorlogsverhaal dat verschillende kanten van de oorlog belicht. Ook zie je hoe beïnvloedbaar jongeren zijn en dat het niet altijd hun eigen keus is of ze hun dromen waar kunnen maken.

Ward en Jef zijn beste vrienden en Ward heeft verkering met Jefs zus René. Ook hun broertje Remi kijkt erg op tegen Ward en ziet hem als een vriend. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Er wordt wel aangegeven in welk jaartal het komende deel zich afspeelt, maar ik zou het lastig vinden om het per jaartal te benoemen. Ook de vertellers worden afgewisseld. Ward, Jef, René en Remi zijn alle vier verteller, maar je moet zelf doorhebben wie er aan het woord is. Ik zat zelf al snel in het verhaal en daardoor kost het toch niet zoveel inspanning. (Spreekt het verhaal jou aan, maar vind je het toch best een moeilijk boek? Stel je vragen gerust in een reactie op deze post!)

Ze waren goede vrienden, maar Ward is weg. Jef en René wisten van tevoren dat hij zou gaan, maar Remi niet. Ward was ineens weg en niemand sprak meer over hem om wat hij gedaan zou hebben, maar Remi wordt steeds gezegd dat hij er nog te klein voor is om het te mogen weten... Als lezer weet je het op dat moment ook nog niet precies, dit zorgt voor een mysterie.

Jef krijgt een medaille voor een heldendaad, maar hij lijkt daar helemaal niet blij mee te zijn! Waarom niet en wat is er precies gebeurd waarvoor hij een medaille verdient? Jef kan moeilijk omgaan met zijn geheim(en!). Het is leuk dat het verhaalverloop en het gedrag van de personages ook onvoorspelbaar zijn.

Jef en Ward zaten bij elkaar in de klas. Op school vertelde hun meester over de laatste ontwikkelingen in de oorlog. Hij beïnvloedde hun visie op de oorlog, maar bij Jef thuis denken ze er héél anders over. Zo zie je mooi wat voor dilemma's pubers kunnen hebben: hoe belangrijk vind ik de mening van mijn ouders? Naar welke visie wil ik luisteren? Durf ik voor mezelf te kiezen?

Muziek speelt ook een rol in dit verhaal. Ze spelen met elkaar in een fanfare en hebben op moeilijke momenten steun aan de muziek of aan de herinneringen aan het leren spelen. Zo blijft de fanfare lang doorspelen, ook al is er door de Duitsers al een hoop verboden in België (waar het zich afspeelt), en neemt Ward zijn saxofoon overal mee naartoe, omdat die hem herinnert aan zijn oude leven... waarin hij nog een onschuldige jongen was - voordat hij aan het front meevocht met de Duitsers. Sommige aspecten hiervan worden vrij gedetailleerd omschreven.

De titel heeft het over de hemel. Remi is de enige die bezig is met de letterlijke hemel: wat zou ik wel of niet van God mogen doen en hoe kan ik iets goedmaken? Jef en Ward willen vooral een held zijn en zijn meer bezig met vechten voor het vaderland of de reputatie van hun familie.

Het is soms moeilijk en soms mooi om te lezen over de waarde van vriendschap en hoe de personages over elkaar denken. Het heeft een frustrerend, maar zeer verrassend einde. En tussendoor zijn alle mysteries opgelost 🧐😉

Het vechten in de oorlog en de dilemma's die daarmee te maken hebben, vond ik erg spannend en soms heftig om te lezen. Daarnaast heeft dit boek veel dingen waar de lezer zich in zal herkennen: je buitengesloten voelen als je bijv. de jongste bent, dat een relatie lastig is als je anders denkt over belangrijke dingen, dat je graag wil dat iemand je leuk/aardig vindt, dat het moeilijk is om dingen geheim te houden voor je familie en het dilemma om voor jezelf te kiezen of dat je rekening houdt met de mensen om je heen. Ik herkende me wel echt in een paar keuzes waarvoor de personages staan. Jij ook?



Gelezen: lente 2020; mijn leerlingen mochten kiezen tussen dit boek en In transit, dus ik las ze allebei 🙃
Geschikt voor: 14+
Dit boek kun je lezen als e-book via de Online Bibliotheek.
Geen lid en wil je alvast een stukje lezen voordat je het koopt? Dat kan hier!
Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Ja, in klas 2 en 3
Leesniveau: 3
Leeswijzer:
  
Boekentip: Het meisje met de vlechtjes over twee zussen in het verzet. Dit boek mag je ook voor Nederlands lezen en is ietsje makkelijker dan Allemaal willen we de hemel.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀