Vond je De Virgin een leuk verhaal? Kijk dan snel bij de boekentips onderaan!

De Virgin speelt zich af in het Collectief, een samenleving waarin de overheid goed voor je zorgt, maar de bevolking wel maar erg weinig vrijheid heeft. Zo is van tevoren voor de hele week bepaald wat je elke dag eet, draagt de hele bevolking dezelfde saaie, beige outfit en zijn er regels voor hoe je kapsel zit.

In de tv-show 'De Virgin' krijg je mooie, witte jurken aan, zit je kapsel anders, eet je aardbeien en pancakes en verblijf je in een kasteel. Dat ziet Hannah dus wel zitten, daarom schrijft ze zich in. Ook hoopt ze hier haar ware liefde te vinden. Dat ze dan op tv seks moeten hebben, neemt ze wel voor lief als ze dankzij het programma een happily ever after heeft.
Hannah vindt een grote liefde... maar verliest hem ook weer. Ze bepaalt namelijk niet zelf; dat doet het publiek. Net als The Voice en Boer zoekt vrouw is De Virgin namelijk een zogenaamde afvalrace. De winnaar mag Hannah ontmaagden, live op tv. Elke week stemt het publiek iemand weg, alleen in de finale mag Hannah zelf kiezen tussen de laatste twee. Tijdens de opnames van het programma komt Hannah er alleen steeds meer achter dat niets is zoals het lijkt en ze krijgt spijt van haar deelname. Hoe zou dat aflopen?
...die vraag wordt eigenlijk niet helemaal beantwoord 😅 Het verhaal heeft een open eind. Dat is best jammer, want we willen weten hoe het verder gaat met Hannah, maar het is ook leuk om te horen dat anderen het einde anders opvatten dan ik! 😲  Ik vond het namelijk zelf een open einde waarna nog van alles zou kunnen gebeuren, maar ik hoorde dat het verhaal volgens sommigen wel echt afgelopen is en niet bepaald met een goede afloop. Hoe heb jij het einde opgevat?

Dit verhaal schetst een toekomstbeeld waarvan we hopen dat het nooit werkelijkheid wordt. Maar hé, van de wereld waarin we nu leven 😷 zouden we van tevoren ook niet hebben geloofd dat dit zou gebeuren en nu hopen we ook dat het gauw weer wordt zoals ervoor... 🤷‍♀️
En zo raar is het toekomstbeeld van De Virgin niet: sommige leerlingen zagen een vergelijking met Ex on the Beach en Temptation Island, hoewel de deelnemers daarvan niet bepaald virgins meer zijn 🤫
Ook noemt het verhaal al een paar dingen die in het heden ook deel van onze werkelijkheid zijn: de druk van social media en de weinige aandacht en neerbuigende houding tegenover vluchtelingen.
Dus laten we dit verhaal maar zien als een waarschuwing, zodat we kunnen zorgen dat deze zaken in het echt niet zo uit de hand lopen als in het verhaal.

Dit gebeurt allemaal in negentien bladzijden! 😉
Hoewel ik het heerlijk vind om even in een uurtje een verhaal te kunnen lezen, had dit van mij best langer mogen zijn. Of nou ja..
 om voor te lezen aan 25-30 leerlingen tegelijk was het eigenlijk weer net iets te lang 😜 toch precies goed dus! En als ik toch verder wil lezen (en aaalle andere boeken van mijn lijstje uit heb), koop ik De executie wel! Een heel boek over een andere tv-show in het Collectief in 2048 😃

Het boekje heet 3pak, omdat het bestaat uit drie verhalen. De Virgin vind ik daarvan veruit het leukste en interessantste; vandaar dat ik alleen die bespreek in deze post.

 

Gelezen: sept 2020, maar liefst drie keer 🙃 voorgelezen aan de derde klassen als voorbereiding op het literair festival
Geschikt voor: 13+
Je kunt het 3pakboekje ook lezen via de Online Bibliotheek. De strip is wel lastig leesbaar via de app op je telefoon 🤔 (maar die is toch niet leuk. Ik vind dat ze de kennismaking met een graphic novel een beetje hebben verpest hiermee😔)
Mag je dit boek lezen voor Nederlands? Nee, we lezen het namelijk voor het literair festival en we lezen elk jaar de nieuwe 3pak. En je moet natuurlijk meerdere boeken lezen en dit heb je al gelezen 😁

Boekentips (op basis van De Virgin): andere boeken van Daniëlle Bakhuis. De eliminatie is het enige dat ik tot nu toe van haar heb gelezen en ik wacht met smart op haar boek Het huis zonder einde, een jeugdhorror die eergisteren is uitgekomen (maandag besteld, maar komt helaas pas vrijdag🙄). Van De executie, een ander tv-programma waar in De Virgin naar verwezen wordt, is ook een boek! Het is alleen helaas niet digitaal te lezen.
Andere dystopieën zul je misschien ook leuk vinden, zoals Overstroomd, In transit, the Hunger Games en Divergent (tevens filmtips, deze laatste twee🤭).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Snitch - Margje Woodrow

#️⃣hiernamaals

'Het huis zonder einde' kun je beter niet lezen voordat je gaat slapen 💀